Close

april 15, 2019

Wedstrijdverslag Croix-en-Ternois

Afgelopen weekend begon het Yamaha R3 Cup seizoen op het Franse circuit Croix-en-Ternois. Donderdag reisden we af naar Frankrijk, waar vrijdag de trainingen op het programma stonden.

Het hele weekend was het koud in Croix, en toen we vrijdagochtend de baan op gingen was het dan ook niet meer dan een paar graden warm. In de tweede sessie van de dag kreeg ik opeens weer heel erg last van mijn linker schouder/arm, een probleem waar ik een paar jaar terug ook veel last van heb gehad. Nu kwam het voor mij weer uit het niets, aangezien ik de hele winter lang hard aan mijn fysieke conditie heb gewerkt. Eigenlijk de hele dag met pijn gereden, waardoor de coördinatie met de koppeling ook minder werd en ik veel foutjes ging maken met schakelen. Wel alle 6 sessies kunnen rijden, en hopen dat het de pijn na een nacht slapen een stuk minder werd.

Zaterdagochtend rond 11 uur mochten we de baan op voor de tweede kwalificatie. Direct weer last, en uiteindelijk een P11. De tijd was maar 0.2 sneller dan wat ik vorig jaar hier reed, dus vanzelfsprekend totaal niet tevreden. De tweede kwalificatie was om 4 uur, dus het zou daarom ook een stukje warmer zijn. Door de gunstigere baan omstandigheden had ik hier mijn zinnen op gezet, maar helaas in de tweede kwalificatie mijn tijd niet weten te verbeteren. Overigens lukte dit haast niemand, mede aangezien er een oliespoor lag op de ideale lijn in de laatste bocht. Beide races starten dus van P11, wat gewoon te ver naar achter is.

Zondag was het wederom koud, en het zou ook niet warmer worden dan 8/9 graden. Om half twaalf startten wij voor de eerste race. Mijn start was niet heel goed, maar toch kwam ik als 9e door na de eerste ronde. Ik kwam op een gegeven moment op P8 te rijden achter Xavier, maar kon hier niet voorbij. Ons tempo lag ongeveer gelijk aan elkaar, dus ik kwam niet echt dichterbij. Toch wel tevreden met de race, aangezien het weer een stuk beter was dan de kwalificatie. Om half vijf hadden wij vervolgens de tweede race. Mijn start was nu ook weer niet heel goed, en ik kwam door na 1 ronde op P11. Ik kwam naar P10 en reed met Oliver Svendsen het gat dicht naar de twee rijders voor ons. Hier kwamen we beide vrij snel voorbij, waarna ik dus op P8 reed. Een paar keer positie gewisseld met Oliver, maar hij haalde mij daarna ook steeds weer in. Uiteindelijk een paar ronden achter hem gereden en gewacht op de laatste ronde. Ik wist dat ik het stuk voor de laatste bocht sneller was en dat ik ‘m daar er makkelijk naast kon remmen. Door de krappere lijn miste ik natuurlijk snelheid de bocht uit, dus ik probeerde vroeg op het gas te gaan. De achterkant brak weg, maar toch met 0.017 verschil gefinisht op P7.

Uiteindelijk wel tevreden met de uitslag van beide races. In het begin van de race moet ik gewoon te veel posities goed maken, en dan is de rest al gevlogen. Volgende races dus koppie er bij met de kwalificatie, zodat we wat meer naar voren staan op de grid!

Foto: Motografie